LÁZ?

LEMENT.
PONT.

LEMENT.
PONT.

Vény nélkül kapható, metamizol-nátrium hatóanyagú gyógyszer.

Pont jó a lázra.

MIÉRT PONT A METAPYRIN?

ERŐS

GYORS.

PONT JÓ
A FÁJDALOMRA.

LÁZ

a szervezet
védelmi reakciója

Testünk hőmérséklete normálisan 36-37 °C között van, 37-38 °C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek,

a 38 °C
felettit

láznak
nevezzük.

A lázat leggyakrabban fertőző betegségek okozzák. Ezek vírusos vagy bakteriális fertőzések lehetnek. A lázat okozó vírusfertőzések közül leggyakrabban a légúti megbetegedések fordulnak elő, pl. nátha, torokgyulladás, súlyosabb esetben tüdőgyulladás. De a szezonális influenza vagy a koronavírus (COVID-19) fertőzésnek is elsőként jelentkező tünete lehet a magas láz. Lényeges különbség mutatkozik azonban abban, hogy amíg az influenza tünetei bármely korosztályban jelentkezhetnek, a COVID-19 súlyos, magas lázzal járó tünetei inkább csak az idősebb korosztályban, illetve azoknál, akik krónikus betegségük miatt fokozott rizikójú csoportba tartoznak.

A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes vírusok és baktériumok szaporodását, ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. A mérsékelt testhőmérséklet emelkedés hasznos, ezért csak a 38 °C felett kell csillapítani.

hatékony

gyógyszer

A szervezetben az idegen anyagokkal szembeni válasz részeként lázkeltő anyagok keletkeznek, melyek az agy hőközpontjára – mintegy termosztátra – hatnak, és „átállítják azt” (a normálisnál magasabb hőmérsékletre).

Pont jó a lázra.

Metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer (VN).
Dokumentum lezárva: 2020.07.27. MET/WS/20/07