FÁJDALOM?

VÉGE. PONT.

VÉGE. PONT.

Pont jó a fájdalomra.

MIÉRT PONT A METAPYRIN?

ERŐS

GYORS.

PONT JÓ
A FÁJDALOMRA.

TEGYÜNK PONTOT A FÁJDALOM VÉGÉRE!

eros-piros

ERŐS

Erős fájdalom és lázcsillapító hatású
Mérsékelt gyulladáscsökkentő hatású

gyors-piros

GYORS

A bevételt követően rövid időn belül csökkenti a lázat.
Hatása legalább 4-6 órán keresztül tart.

konnyu-piros

KÖNNYŰ LENYELNI

Speciális vékony filmbevonattal ellátott sárga tabletta
Szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is bevehető
Mindkét oldalán törővonallal ellátott filmtabletta a széttörés
elősegítésére és lenyelés megkönnyítésére.

feny-piros

FÉNYSTABIL

Nem igényel különleges tárolást

Egyszeri dózis:

500-1000 mg (1-2 tabletta)

Ismételhető:

6-8 óránként

Maximális napi dózis:

4000 mg (8 tabletta)

Az egyértelmű hatás:

30-60 perccel a bevétel után várható.

A Metapyrin nem alkalmazható 15 évesnél fiatalabb gyermekeknél!

Mi az a metamizol-nátrium és hogyan hat?

A metamizol-nátrium a

legnépszerűbb

fájdalom- és

lázcsillapító

hatóanyag!*

*Referencia: IQVIA, Magyarország 2020.01.01-2020.03.31., unit alapon

A metamizol-nátrium egy ún. pirazolon-származék, amely a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) csoportjába tartozik.

Erős analgetikus (fájdalomcsillapító) és antipiretikus (lázcsillapító).

Pont jó

A FÁJDALOMRA.

Pont jó

A FÁJDALOMRA.

Erős,

gyors,

sokoldalú.

Fájdalomcsillapítás

fejfájás

Primer

fejfájások

A primer fejfájásokat az agy fájdalomérző rendszerének túlzott aktivitása okozza, és nem kapcsolhatók más betegségekhez. A primer fejfájások kialakulásának hátterében az agyban lévő kémiai anyagok aktivitása, a koponyát körülvevő idegek és vérerek, valamint a fej és a nyak területén lévő izmok állnak. Különböző életmódbeli tényezők provokálhatják: alkoholfogyasztás (kifejezetten a vörösbor), dohányzás, bizonyos ételek (pl. feldolgozott húskészítmények), alváshiány, időjárás változás, rossz testtartás (pl. egész napos ülés), erős szagok, stressz, kiszáradás.

Primer fejfájások típusai:

Tenziós (pántszerű) fejfájás:

A fejfájások leggyakoribb típusa (a lakosság 70-80%-ában előfordul), mely olyan érzést kelt, mintha egy szoros pánt vonná körbe a fejet. Intenzitását tekintve enyhe vagy mérsékelten súlyos, mégis jelentős befolyással bír a munkavégző képességre és az életminőségre. Kísérheti hányinger és koncentrációgyengeség, kialakulásában fontos szerepet játszik a stressz. Időtartama 30 perctől akár 7 napig tarthat.

Migrén:

Rohamokban jelentkező erőteljes fejfájás, intenzitása a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlennek tűnő fájdalomig terjed, amely tipikusan a fej egyik oldalát érinti. Olyan erőteljes tünetek kísérhetik, mint látászavar, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A panaszok mögött az agyi erek görcsös összehúzódása, kitágulása állhat. Jellemzően 4-72 óráig tart.

Cluster fejfájás:

A fejfájások egyik legfájdalmasabb, legkínzóbb formája. Féloldali kiterjedésű, a szem környékét érintő, rohamokban jelentkező igen heves fájdalom. Érdekes, hogy fiatal, dohányzó férfiaknál gyakrabban fordul elő. A „cluster” elnevezés arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban, ciklikusan jelennek meg. Nagyon erős fájdalom, ami 15-180 percig tarthat.

Vegyes fejfájások:

Ide tartozik a hideginger okozta fejfájás, a homlok, arccsont és az orrnyereg mögötti területeket érintő (szinuszos) fejfájás is. Gyakran tapasztalt formája a fizikai erőkifejtéssel kapcsolatos fejfájás is.

Szekunder

fejfájások

A szekunder fejfájás valamely betegség tünete, amely képes aktiválni a fej fájdalomérző idegeit. Számtalan állapot húzódhat a hátterében, pl. arcüreggyulladás, fülfertőzések (pl. középfülgyulladás), influenza, magas vérnyomás, zöldhályog, másnaposság, pánikrohamok, szemüveg hiánya, stb.

A fejfájások

kezelése

Fejfájás esetén a kiváltó ok kezelése és a fájdalom csillapítása a cél. A mindennapi életminőséget rendkívüli mértékben rontó volta miatt a fejfájás csillapítását minél hamarabb érdemes elkezdeni.

A vény nélkül kapható Metapyrin 500 mg filmtabletta alkalmas a fejfájás kezelésére.

Pont jó a fejfájásra.

fogfájás

A fogérzékenység

Minden második embert rendszeresen kínozza a hideg-meleg ételek és italok fogyasztásakor jelentkező fogérzékenység. Ilyenkor a fájdalomért a szabaddá vált fognyak miatt megnyílt dentincsatornák a felelősek, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a fogpulpában található idegekkel. A fogérzékenység okai: az ínysorvadás, a fogsérülés és a fogszuvasodás.

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás (caries) a fogzománc károsodása, melyet a lepedékben megtelepedő savtermelő baktériumok idéznek elő. Ezek a baktériumok termelik a savakat, amelyek hatására a zománc elveszíti ásványianyag tartalmát, elvékonyodik majd kilyukad. Ha ez megtörténik, akkor a fogbél érintettségét már éles fájdalom jelzi. A fogszuvasodás megelőzése, a fogzománc épségének megőrzése mindennapos fogápolási feladat, amelyet élethosszan kell végeznünk.

A fogágybetegségek

A fogtartószövetek gyulladása (parodontitis), amely az íny, a foggyökér, valamint az állkapocscsont egységét érinti. A fogágybetegség az ínygyulladásával kezdődik, annak panaszaival együtt, majd következik a fogérzékenység, végül a szövetek sorvadásával kialakuló gennyes tályogok megbontják a fog tartószerkezetét és meglazítják a fogat, ami magától kihullik. A fogágybetegség minden stádiuma érzékenységgel és fájdalommal járhat.

A fogínygyulladás

Ez a fogakat körülvevő ínyszövet megbetegedését (gingivitis) jelenti. Legfőbb oka a rossz szájhigiéne, de a dohányzás, egyes terápiás beavatkozások és genetikai okok is lehetnek a hátterében. A fogínygyulladás amellett, hogy duzzadt ínnyel, érzékenyéggel, fájdalommal és vérzéssel is járhat nagy veszélye, hogy következményes fogágybetegséget okozhat, amely a fog elvesztését is okozhatja.

A tünet

enyhítése

A fogfájás minden formájánál célszerű fogorvoshoz fordulni. A szakszerű vizsgálat és a pontos diagnózis határozza meg a kiváltó betegség kezelését. Ugyan nem pótolja a fogászati ellátást mégis nagy segítség a hatékony fájdalomcsillapítók alkalmazása, amelyek a fogászati/szájsebészeti beavatkozásokat követően segítséget nyújtanak a tünet enyhítésben.

A metamizol-nátrium hatóanyagú Metapyrin 500 mg filmtabletta, erős fájdalomcsillapító hatásával hatékony megoldás a fogfájás enyhítésére.

Pont jó a fogfájásra.

hát-és derékfájás

a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartoznak

Lumbágó

a derékfájdalomnak az a formája, amelyik a bordák és a farredő közötti területre lokalizálódik.

ÍZÜLETI PORCKOPÁS ÉS PORCKORONGSÉRV

A fizikai elváltozás következtében fellépő derékfájdalom leggyakoribb oka az ízületi porckopás (arthrosis), ahol a fájdalom nem hirtelen alakul ki, hanem hosszú folyamat eredménye, így itt különösen fontos a rendszeres gyógytorna, amely a mély hátizmok és hasizmok erősítését célozza. Gerincsérv (porckorongsérv, discus hernia) kialakulása esetén a porckorong elveszti tartását és kitüremkedik, így nyomás alá helyezheti a gerinccsatornából kilépő idegeket.

Isiász

akkor beszélünk róla, amikor a gerincsérv az ülőideget nyomja, ami miatt deréktájékról az alsó végtagokba sugárzó fájdalom jelentkezik.

csontritkulás

Egyre nő az idős és csontritkulásban (osteoporosis) szenvedő betegek száma, amely talaján heveny és nagyon erős derékfájdalommal járó csigolya-összeroppanás alakulhat ki. Jellemzően a csípőlapátok felé sugárzik ki a fájdalom, ágyban fekve még talál a beteg viszonylag fájdalmatlan pózt, de felülni, felállni nem tud.

tartósan is

alkalmazható

Terápia szempontjából két csoportba sorolhatjuk a hátfájdalmat: lehet specifikus (pl. gyulladásos, daganatos betegségekhez kapcsolódó), amikor mielőbb célzott terápia szükséges, illetve lehet nem specifikus fájdalom csillapítás, amelyre célszerű erős hatású, tartósan is alkalmazható fájdalomcsillapítót használni.

A metamizol-nátrium hatóanyagú Metapyrin 500 mg filmtabletta hatékony fájdalomenyhítést nyújthat a hátfájdalmak kezelésében is.

Sok esetben a hátfájdalom megelőzhető, vagy a már kialakult fájdalom mérsékelhető helyes testtartással, rendszeresen és helyesen végzett mozgással.

Pont jó a hátfájásra.

LÁZ

a szervezet
védelmi reakciója

Testünk hőmérséklete normálisan 36-37 °C között van, 37-38 °C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek,

a 38 °C
felettit

láznak
nevezzük.

A lázat leggyakrabban fertőző betegségek okozzák. Ezek vírusos vagy bakteriális fertőzések lehetnek. A lázat okozó vírusfertőzések közül leggyakrabban a légúti megbetegedések fordulnak elő, pl. nátha, torokgyulladás, súlyosabb esetben tüdőgyulladás. De a szezonális influenza vagy a koronavírus (COVID-19) fertőzésnek is elsőként jelentkező tünete lehet a magas láz. Lényeges különbség mutatkozik azonban abban, hogy amíg az influenza tünetei bármely korosztályban jelentkezhetnek, a COVID-19 súlyos, magas lázzal járó tünetei inkább csak az idősebb korosztályban, illetve azoknál, akik krónikus betegségük miatt fokozott rizikójú csoportba tartoznak.

A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes vírusok és baktériumok szaporodását, ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. A mérsékelt testhőmérséklet emelkedés hasznos, ezért csak a 38 °C felett kell csillapítani.

hatékony

gyógyszer

A szervezetben az idegen anyagokkal szembeni válasz részeként lázkeltő anyagok keletkeznek, melyek az agy hőközpontjára – mintegy termosztátra – hatnak, és „átállítják azt” (a normálisnál magasabb hőmérsékletre).

Pont jó a lázra.

Metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer (VN).
Dokumentum lezárva: 2020.07.27. MET/WS/20/07